2015. december 3., csütörtök

Jucuska hófúvásos sapkája

Judit húgom minden télen új kötött sapkát kér magának, és én teljes szívből támogatom ezt a szokását :-) Többnyire jó ízléssel választ magának mintát és fonalat is (a színnel azért nem mindig vagyok megelégedve, de végeredményben nem magamnak kötöm, szóval általában hagyom kibontakozni), de az idei jelölttel majdnem lyukra futottunk.

Alicia Plummer Snow Squall sapkáját választotta, és hozzá halványlila Relax fonalat. A fonal jó, a színről nem beszélünk, a mintától meg kiakadtam. Szerintem átgondolatlanul helyezi el a csavart mintás panelt, nem figyel arra, hogy így nem fog kijönni az alapmintával a szemszám - ezért én egyrészt arrébb pakoltam, másrészt egy szemmel kiszélesítettem a tekervényes rész melletti sávot -, a sapkatető fogyasztása pedig az eredeti módszerrel egyszerűen ronda.
Jó, ez nyilván ízlés kérdése, de én nem szerettem volna ferdén elvágni a csavart mintát a fogyasztásokkal, hanem amíg lehet, meg akartam hagyni szimmetrikusnak, ezen kívül nem akartam hármasával egybekötni szemeket, így aztán jobban szétosztottam őket, és inkább több helyen fogyasztottam, de csak kettesével. A minta annyit mond, hogy ahol lehet, tartsuk a mintát, ehelyett én igyekeztem úgy fogyasztgatni, hogy a "hóeséses" mintát a legtovább tudjam kötni, bár a sapka teteje felé látszik, hogy néha mégis belezavarodtam egy kicsit.

Persze lehet azt mondani, hogy egy minta mindig csak a kiindulópont, és épp az a szép benne, hogy mindenki úgy módosít rajta, ahogy akar, de én meg igazából épp azért kötök mintából, hogy ne nekem kelljen kitalálnom a részleteket. Ezért a konkrét mintáért pedig még fizettem is, nem csoda, ha többet vártam tőle. Végső soron kaptam két ábrát, meg néhány halvány instrukciót, de az nem sokkal volt több, mint hogy "köss egy darabig, aztán valahogy fogyaszd el".

Ehhez képest a sapka nem is lett ám olyan rossz, csak akartam egy kicsit hőbörögni. Felül kissé csámpás, mert azért a vágyott szimmetria nem annyira jött össze, mint amennyire szerettem volna :-) Vastag, meleg, orgonalila, remélem, Juditnak tetszeni fog, és akkor én is elégedett leszek. Még egy sálat kell hozzá improvizálnom, szerintem sima 1x1-es bordával lesz, a közepén végig ugyanezzel az agancsos csavarással. (Jobban örülnék, ha a húgom hajlandó lenne belebújós nyakmelegítőt is hordani, de NEM, hanem sál kell, és az legyen minimum 180 centi, mert kétszer körbe muszáj tekerni, és meg is kell kötni, szigorúan a kabáton kívül :-) Ha kell, hát kell. Andersen meghalt, mese nincs, sál meg majd lesz.)



Ilyen a csavarás, ezt most nem tudtam segédtű nélkül megoldani, de jópofa.


Az értelmetlen, _félig_ csavart bordaminta. (1.sor: 1 sima, 1 fordított; 2. sor: 1csavart sima, 1 fordított)


Így néz ki egyben.


Így meg felvéve. Kéne rá egy nagy pompon, de a Jucus nem akar. 

Minta: Snow Squall
Tű: 3,5 és 4 mm, pluszegy segédtű a csavaráshoz
Fonal: Relax


4 megjegyzés:

  1. A lila sapka szép, de nem a te színed, az biztos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juditkának jól fog állni. Hasonló halványlila volt az a sapkája is, amit a kökiben elhagytunk, lehet, hogy ezért is választotta.

      Törlés
  2. Megszenvedtél érte, és tényleg dühítő, amikor egy fizetős minta fapados. De nagyon szép lett, ez a jutalom! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bosszantó volt, de beírtam magamnak egy pirospontot, amiért megoldottam a feladatot :-)

      Törlés