2016. szeptember 29., csütörtök

Babazokni-jegyzetek

Hétvégén a fiúk kifestették a nagyszobát, és új padlószőnyeget raktak le. Ehhez persze mindent ki kellett pakolni onnan, és a két kisszoba a padlótól a plafonig tele volt bútorral meg cuccal. Egyedül az ágyunk maradt üresen - ha nem is nyugodt és békés, de legalább "lakatlan" szigetként - a hatalmas felfordulásban.

Egész szombaton reggeltől késő délutánig főztem és etettem a "jómunkásembereket", el is fáradtam szörnyen, és bemenekültem az ágyra kötni - igen ám, de mit. A kistakaró valahol valamelyik dobozban volt, így azt nem tudtam befejezni, új projektet meg nem ilyenkor kell kitalálni, OK, akkor legyen zokni, ahhoz pont megvan a fonal is meg a tűk is. Hetek óta próbáltam elkezdeni, de valahogy mindig óriási lett, én meg most újszülött-méretben akartam kikísérletezni.

A kedvenc, orrától felfelé "építkező" zoknimintám az Amy Lee, viszont az 20/21-es mérettől indul felfelé, ami hatalmas. Kerítettem még két másik leírást, azokkal összenéztem a körülbelüli szemszámokat, de egyébként az Amy Lee leírását követtem nagy vonalakban (kivéve, hogy másik receptet használtam a rövidített sorokhoz, mint amit ebben írnak).

Ha valaki inkább magyarul szeretne zoknit kötni, nézze meg Bea leírását, ugyanúgy építkezik, lentről felfelé.

Arra az esetre, ha még egyszer az életben ilyen mini méretet akarnék kötni, megörökítem a jegyzeteimet, ne kelljen még egyszer kikalkulálni.

Fonal: Regia babazokni-gombolyag a Müllerből, tű: 2,5 mm.

1) Judy's Magic Cast On: 8-8 szem, mert nekem jobban tetszik, ha inkább "tompa" az orra.
2) Az orra két oldalán Lifted Increase 32 szemig.
3) A 32 szemmel 10 kör "egyenesen".
4) Magasítás a lábfej két oldalán: 5-5 szem.
5) Rövidített sorok: 5 "garnitúra".
6) A korábban betoldott szemek "eltüntetése", 5-5 szem.
7) A szárához 10 sor sima és 5 sor patentkötés.

Ezekkel a szem- és sorszámokkal a zokni lábfeje kb. 8 cm lett, ami egyébként valószínűleg nagy, de úgyis valami másra - rugdalózóra, másik zoknira - tervezem ráhúzni kívülről, nem a csupasz kistappancsra. Én se tűröm a kötött zoknit a meztelem lábamon, a gyerekemet se szeretném majd ezzel terrorizálni :-D

(Aki gondolja, használja nyugodtan a fenti adatokat, de az igazán incifincihez, ami babalábra cuppanósra van méretezve, arányosan még egy kicsit kisebbre lehet kötni.)
2016. szeptember 14., szerda

Segítség, össze kell varrnom!

Kedves Gyerekek, ma arról fogok mesélni nektek, hogy az a mattress stitch, amiről Tamara Kelly néni ír a Mooglyblogon, az nem az a mattress stitch, amiről Anna (?) néni ír, a Mochimochilanden.

Az úgy volt, hogy befejeztem mind a húsz négyzetet a vagány Vivid babatakaróhoz, és elkezdtem keresni A Tökéletes Összevarrási Technikát, nem zárkózva el mindeközben attól, hogy esetleg valami teljesen újat kelljen kipróbálnom.

Mivel a Vivid blokkokat körben kell kötni, igazából mind a négy oldalán leláncolt szegély fut végig. Persze akárhonnan nézzük, aktuálisan nyilván van "vízszintes" meg "függőleges" oldala, de ez mégsem ugyanolyan, mint egy lentről felfelé, oda-vissza haladó sorokkal kötött téglalapnak a vízszintes oldala (szemfelszedés, leláncolás), meg a függőleges oldala (legfeljebb egy szélszem, de még inkább nagy semmi, csak az anyag széle), tehát mindenképp "vízszintes" összedolgozást kerestem. Meg is örültem a Moogly legszélső szemekbe öltögetett verziójának, amiről viszont elég gyorsan kiderült, hogy ronda.

Nem fényképeztem le, higgyétek el, hogy nem szép, hanem egyenetlen, a hátoldalán kicsit jobban mutat, de megfordítva meg nem működik :-) Ja, és rugalmatlan is, nem mozognak együtt az összevarrt blokkok.

Szét is szedtem, kerestem másikat. Kipróbáltam egyébként a whip stitch nevű öltést is, az még rondább volt (illetve nekem még kevésbé tetszett, szerintem erre a célra nem igazán alkalmas).

Végül valahol láttam egy videót, ahol a mattress stitchnek egy másik értelmezését mutatták be, mégpedig úgy, hogy az anyag szélétől egy sorral beljebb, lentről felfelé haladva, mindig egyszerre két-két szál alá öltve, és ezt a két négyzet szélén felváltva ismételgetve haladtak szépen lentről felfelé. A videót sajnos soha többé nem sikerült megtalálnom, de igazából úgyis jobban kedvelem a képes leírásokat, szóval megkerestem ugyanazt "álló" változatban, és meg is lett, ez az, amit az első bekezdésben a második linken találtok.

Na, ez végre bejött, és mutatom is, hogy miért.Mert ilyen szépen "találkoztatja össze" mindkét négyzet első lustakötéses bordáját.Meg mert a hátulja is ilyen kulturáltan néz ki. 


És még egyszer, nem győzök örülni a szabályos, pontosan illeszkedő oldalaknak :-)

(Bocsánat, a fényképezőgépem meg a Cotton Merino színei nem barátok, de most kivételesen nem is annyira lényeges, hogy egészen pontosan milyen színű blokkokat varrtam össze. )

Szóval folytathatom a takarót az összevarrós résszel. Elég gyorsan megy, a vártnál sokkal kevésbé fogom utálni, de jön még a kutyára dér, húsz négyzetnek negyven végét kell majd eldolgoznom utoljára :-D