2016. március 31., csütörtök

Nincs a földön igazság

Most nézzétek meg, itt ez a kardigán, azt hittem, egész rendesen nézek ki benne, aztán meg felpróbálta az anyósom, és úgy áll neki, mintha ráöntötték volna :-) Ez nem érvényes :-)A kendőválasztással nem teljesen tudtunk azonosulni, de így még mindig jobb, mert különben meg a csíkos pólója látszana (nem kifejezetten készült divatfotózásra, csak kényszerítettük). Nem semmi, hogy még játszósruhában is képes csinos lenni. Mondjuk ehhez persze az kell, hogy ilyen frankó kardigánja legyen :-D

2016. március 27., vasárnap

Ilyen jó lett végül a sokbajos kardigán

Dani nagypapája férfiszabó volt. Egyszer, már nem is tudom, mit kerestem a padlásukon, amikor megtaláltam a régi próbababáját. Rögtön tudtam, hogy ha alkalom adódik rá (épp itt vagyunk, és épp befejezek valamit, vagy nálam van valami, amit már befejeztem), akkor szeretném felhasználni fényképezéshez. Még azt se bánom, hogy egy "pasi" a modellem, nekem akkor is tetszenek a szabóbabán készült képek, és punktum.

Szóval a kész kardigánomat naná, hogy azonnal ráadtam:


Így jobban hozzá lehet férni a titkos részletekhez is:


Viszont nem teljesen informatív rajta női ruhadarabot fényképezni, mert mellben talán kicsit fejletlen:


A próbababa feletti örömködés végeztével persze élő modellen is le kellett fényképezni a kardigánt.

Viszonylag ritkán szoktam az apósom holmijait hordani, de most a kardigán színvilága arra kényszerített, hogy lenyúljak tőle egy téglaszínű garbót, csak a harmónia kedvéért. Nálam csak egy pink meg egy limezöld felső volt, szerintem teljesen érthető, hogy azokat nem vehettem fel.


Így néz ki a kardigán hátulról, meg a hajam, ha nem vagyok rendesen megfésülködve:


Amúgy igen, volt a környéken egy egészen kevéske medvehagyma is, sőt, szedtünk is belőle:


Utána örömmel konstatáltuk, hogy a narancssárga gombok remekül mutatnak a Bogár mellett is:


Sajnos a későbbiekben arra derült fény, hogy anyósomnak sokkal jobban áll a kardigánom. Ráadásul én vettem rá, hogy próbálja fel. Készültek róla képek, de majd még meggondolom, hogy megmutatom-e, mert túl csinos benne :-D

Minta: Moody (Elena Nodel), jó pár változtatással; kámzsanyak nélkül, módosított passzékkal alul-felül és az ujjakon. 
Fonal: Rial Filati Morbidone és egy kevés kézzel festett Mosó Masa (köszi, Bea!)
Tű: 3,5-ös a szegélyek fordulójához, 4-es a szegélyek többi részéhez, és 4,5-ös mindenhol máshol
Gomb: csakis a Gombudvarból

Képek: kivételesen Dani fotózott

2016. március 23., szerda

Haladási napló - nemMoody

Mondjuk eddig se nagyon dokumentáltam, szóval ez akár így is maradhatott volna, de aztán meggondoltam magam, és teszek fel egy helyzetjelentést a kardigánomról, ami már megint csak MAJDNEM olyan lesz, mint amilyennek kéne. NemMoody :-)

1) A fonalmennyiség adott volt, és én úgy gondoltam, hogy elég lesz, de ez csak azért van, mert nem tudok szorozni, és már az elején eltévedtem vagy 150 méterrel. Zsebet eleve nem is terveztem, de így állógallérja se lesz.

2) A visszahajtott gallér helyett Szilvi kitalálta nekem a visszahajtott szegélyt, aminek a belső oldala valami egészen másból van. Na, nekem még ebből az egészen másból is sikerült megtalálnom az otthoni készletben azt a fonalat, amivel a leginkább takarékoskodni kell, és minden centit kihasználni, különben ez is kevés lesz.

3) Először direkt a nyakát meg az ujját fejeztem be, hogy aztán az összes maradékot tolhassam bele a hosszába nagy erőkkel, de még így is rövid lesz, márpedig nekem semmi nem áll jól, ami nem ér félfenékig. És ez nem fog. Mondjuk mivel 60 dkg, mosás után a súlya majd húzza egy kicsit lefelé, ez valamit javíthat a helyzeten.

Egyébként tök jó kötni, haladós, nem unalmas, tetszik a szabása (A-vonal, csak relatíve rövid tűn kötöm, ezért nem tud kisimulni az alja), és imádom, hogy titokban szivárványos lesz minden szegélye. A gombokról még nem határoztam, a fémszürke meg a narancssárga vannak játékban, de még ezt is olyan remekül intéztem, hogy mindkettőből van hat darab, gomblyukból meg hét :-DSzerintem napokon belül elkészül, és akkor is meg fogom mutatni, ha csúnya lesz, meg akkor is, ha én leszek csúnya.

2016. március 16., szerda

Magáé ez a mazsom?

Szilvi kolléganőm babalátogatóba készült, és a megfelelő ajándékon törte a fejét. Megkérdeztem, mit szólna esetleg egy szundi-, illetve inkább rágcsakendőhöz, ő meg azt szólta, hogy jó, akkor kéne egy majmos.

Horgoltam már korábban ilyesmit, Valti kék-zöld Yoda-nyusziját, meg Samuka világoskék-szürke, jegesnek induló, de végül koalamaciját, szóval tudtam, hogy csak egy amigurumi fejecskét kell készítenem, és rávarrnom egy tetszőleges méretű nagyimintás kendőre.

Eszméletlen, hogy milyen ronda majmok vannak a Ravelryn, már majdnem ott voltam, hogy ki kell találnom egyet, de szerencsére erre nem került sor, mert rábukkantam erre a kis cukipofára.

Szokás szerint Drops Muskatból horgoltam, ami pont minden, csak nem puha, ezért szundizáshoz biztos vannak alkalmasabb kishaverok, viszont rágcsáláshoz, fognövesztéshez ideális a pamut kicsit durvább, érdesebb felülete, és elég jól szívja a babanyálat is :-)
Hímezni rondán tudok, most is inkább biztonsági szemet használtam, amit nálunk csak Dani tud izomból összenyomni, ezért én alapvetően nem szoktam aggódni, hogy a babákok kivarázsolják a helyéről, és lenyelik. A tömőanyag vatelin, bár műszálas, de cserébe mosható, könnyen szárad, a tömör horgolás miatt pedig nem túl valószínű, hogy kimászik a helyéről, és a baba megeszi. Összességében szerintem elég felhasználóbarát majom lett, és úgy látom, a kis gazdájával máris jó cimborák:

Minta: a feje a Chinese New Year's Eve Monkey , a "szoknyája" meg egy sima nagyinégyzet
Fonal: Drops Muskat, kétféle barnásból 1-1 gombolyag
Tű: a fejéhez 2,5 mm, a kendőhöz 3 vagy 3,5, nem emlékszem igazából :-) 2016. március 3., csütörtök

Horgolt konyhai bigyók

Annyira bájosan retro kinézete lett ennek a piroscsíkos konyharuhának meg a virágos edényfogónak, még a gyerekkori kedvenc poharaim is izgatottan ficánkolni kezdtek a konyhaszekrényben, hogy ők is szeretnének kijönni fényképezkedni :-)


A csorba hófehérkés csésze (a másik oldalán egyébként Jancsi és Juliska van), meg a kispingvines bádogbögre bemutatják az edényfogót.


Itt egy kis csalás van, mert a macskás bögrét talán még tíz éve sincs, hogy hazahoztam magammal Prágából, tehát retrónak éppen nem mondanám, pirosnak viszont annál inkább.


A kisautós meg itt tiltakozik nekem, hogy majdnem kimaradt, mit képzelek.

Horgolásilag: a Belle a tökéletes konyhai fonal, remekül helyettesíti az eredeti mintában megadott, már nem kapható fonalat. Az edényfogó "előlapját" nekem meg kellett növelnem egy rövidpálca-körrel, mert éppen annyival sikerült kisebbre, mint a hátlap, minden másban a minta alapján jártam el. Horgoljatok ilyesmit, mert egyszerű, gyors, és nagyon aranyos! Én ezt a szettet most ajándékba készítettem, de nem kizárt, hogy majd önzősködni fogok magamnak is valami hasonlót :-)

Minta: Kenyó Bea: Horgolt ez+az (konyharuha és edényfogó)
Fonal: natúr színű Drops Belle és piros Drops Muskat, az egyikből sok, a másikból meg kevés :-)
Tű: 3,5