2016. február 22., hétfő

Szép madár a MalabRigó

Annyira tetszett a Dancing Fireflies sapka, amit Kutas-Keresztes Áginak teszteltem, és olyan jó volt Malabrigo Riosból kötni, hogy akartam az élményből még egy kicsit, ezért megkötöttem hozzá a garnitúra másik felét, a nyakmelegítőt is.

A fonal még mindig fantasztikus, a minta már megint tökéletes, mit is szaporítsam a szót :-)

Egyetlen észrevételt tennék mindössze. A sapkával ellentétben - amit 4-es tűvel és 20-as szemszámmal kötöttem - itt most az előírt, 17-es (na jó, LEHET, hogy 18-as) szemszámmal, és 4,5-ös tűvel dolgoztam, de a kész nyakmelegítőt mosás után szinte egyáltalán nem blokkoltam, csak eligazgattam, és hagytam megszáradni. Annak ellenére, hogy a kerülete így végül centiméterekkel kisebb lett, mint az eredetié, én egy kicsit bőnek találom. Ha kívülről még fogja a kabát nyaka is, akkor jó, de egyébként nem túlzottan fog melegíteni, cserébe viszont eszméletlen jól néz ki, nagyon tetszik, és tökéletesen nekem való. Ha újrakezdeném - mint ahogy nem fogom -, akkor azért itt is levenném a tűméretet négyesre.

Így néznek ki a tesójával párban:Hátulról ilyenek:De mivel én általában nem szoktam együtt hordani a sapka-sál szettek részeit, sokkal inkább erre lehet számítani:


Itt pedig azt lehet jó alaposan szemügyre venni, hogy milyen szépen szoktam állni, amikor azt hiszem, hogy nem fog látszani:Fonal: Malabrigo Rios (Teal Feather)
Tű: 4,5 mm (a felső széléhez 4 mm) 2016. február 20., szombat

Télvégi felhívás blogolvasóknak

Úgy döntöttem, mostantól legalább egy héten keresztül (de ideális esetben hosszabb távon) mindenkinél üzenetet fogok hagyni, ahol járok. Nem igaz, hogy ha a bejegyzést végigolvasni volt időm, akkor ne lenne további fél percem legalább annyira, hogy "szia, itt jártam, tök jó, amit csináltál". Én most kipróbálom!

Ha van kedvetek, csatlakozzatok az -egyelőre - egyszemélyes mozgalmamhoz, és dobjuk fel egymás napjait ebben a ramaty, télvégi, náthás időben! (Tessék, még egy napot is szereztem hozzá :-) )


2016. február 16., kedd

Retro csíkos hajléktalankesztyű

Régóta szerettem volna megkötni a Great Weekender Mitts nevű kézmelegítőt, és most végre megint nem kötöttem meg.

Pedig már a fonalat is évekkel ezelőtt megvettem ám hozzá, és pont ez volt a baj. A minta ugyanis sokkal vastagabb fonalra íródott, én meg azt nem néztem, csak betáraztam hozzá három tiritarka gombolyag Drops Alpacát. Amikor nekiálltam volna, egyből kiderült a turpisság. Gyorsan megnéztem néhány ingyenes mintát, csekkoltam a szemszámokat, aztán összeraktam belőle a saját verziómat, ami természetesen nem a Great Weekender, mert hosszas fontolgatás után úgy döntöttem, hogy a harmadik színből nem hosszában futó díszcsík lesz, hanem mind a hármat váltogatom folyamatosan.

Azért még nincs kizárva, hogy kap valami dekorációt pluszban, pl. egy sor apró gombot hosszában, de egyelőre itt megálltam, és örülök neki.

Tegye fel a kezét, akinek NEM volt gyerekkorában ilyen színekből bojtos sapkája. Lehet, hogy nekem felnőttkoromban is lesz, mivel egy csomó fonal megmaradt :-D

Minta: végül tulajdonképpen a Striped Fingerless Mittenst használtam sorvezetőnek, nem a Great Weekendert
Fonal: Drops Alpaca
Tű: 3 mm
Smink: rhinovirus brutalis

2016. február 11., csütörtök

Sztracsatella-sapi

Szeretik a kolléganőim ezt a bányásztörpe-fazont, Edina is ilyet kért. NAGYON zsákosat, hát jó, legyen.

Ennek a sapkának az a különlegessége, hogy nem használtam hozzá mintát, hanem egy kép alapján egyénileg fejlesztettem ki. Mivel az eredeti is cirmos volt, én is két szál összefogásával értem el ezt a "sztracsatella"-jelleget, ezt már nem tudom, ki mondta rá az irodában, de elég jól elkapta a lényeget.

Az eredeti fekete-fehérhez képest ez egy szál sötétkék Soft Wool, meg egy szál krémszínű Brushed Alpaca Silk összefogva, mert pont csak ilyenek voltak a Barkában, de nem baj, mert tök jó lett a végeredmény. A fonalpárosból 4-es tűvel kb. 18 szemes próbát hoztam ki simakötéssel, és végül elég vastag, nagyon meleg, ámde kissé vattacukorszöszös fejfedő lett belőle.

A mintájához nem kellett agysebésznek lennem, hosszú, felhajtható 1x1-es passzé után sima- és lustakötés váltogatja egymást, ettől lett ilyen lazán "csíkos". Jó hosszú egyenes szakasz után a szemeket gyorsan fogyasztottam el, és hopsz, már kész is volt.

Kicsit drukkoltam, hogy vajon Edina tényleg ilyet akart-e, de szerencsére igen. Eredetileg fényképezkedni nem szeretett volna, de rákényszerítettük szerencsére meggondolta magát.


Minta: saját
Tű: 3,5 és 4 mm
Fonal: Soft Wool és Drops Brushed Alpaca Silk

Rendes képek a Twist and Slouchról

Judit behozta a fényképezőgépét, Anna meg felvette a sapkáját, és kiszaladtunk a szomszéd romparkolóba fényképezni. 

Anna biztos kézzel választott mintát és fonalat, a szín is meg a fazon is tök jól áll neki, és tényleg megy a barna kabátjához :-)(Aki a részletekre kíváncsi, ebben a bejegyzésben megtalálja őket.)

2016. február 9., kedd

Ööö...sapka volt már mostanában?

Említettem, hogy teszteltem Áginak.
Akkor még titkos volt, mert nem jelent meg a minta, de most már igen, tehát lehet mutogatni.
Összefoglalva az a lényeg, hogy kellett vele dolgozni rendesen, de nagyon megérte.

Egy: a minta.
Ági mintái mindig hihetetlen precizitással vannak megírva, érthetőek, követhetőek, hibátlanok.
Nem túl meglepő módon az emberek nagy része inkább ábrából szeret tesztelni. Én elvagyok a szöveggel is, és mivel feltétlen szerettem volna bekerülni a csoportba, gondoltam, arra kisebb lesz a túljelentkezés, és bevállaltam. Juj. Megüzdöttem vele, nem bírtam megjegyezni a mintát, és kikövetkeztetni se, nagyjából 2-3 szemenként puskázni kellett. Végül a három mintaismétlés közül a második után úgy döntöttem, hogy ha eddig hibátlan volt, akkor eléggé le van ez már tesztelve, egy életem-egy halálom, én innen a chartra váltok. és láss csodát, onnantól sokkal haladósabb volt.
Figyelni kell, na. (És Ági még azon aggódott, hogy ez olyan kis egyszerű lesz a többi mintájához képest. Nem lett, csak szólok :-D )
De a sapka gyönyörű, nekem a fonalválasztás miatt - ld. később - kicsit más fazon, mint az eredeti, de így is szuper.
Annyira, hogy a tesztelésért ajándékba kapott kuponkóddal bezsákmányoltam a hozzávaló nyakmelegítőt is, és tegnap óta már a tűmön figyel. Szerintem ez elég jól jelzi az elégedettségi fokozatot :-) Ezt most az elejétől kezdve "térképből" kötöm, és így teljesen logikus, gyönyörűszépen adja és szinte kötteti magát.

Kettő: a fonal.
Malabrigo Rios, egy álom. Az ára is, de az a rém- kategóriából. Mindenesetre azt mondtam, hogy márpedig K.E.L.L., és bevásároltam belőle a garnitúrához. A végeredmény az, hogy nem bántam meg, de itt is van néhány "de" :-)
Motringban kapható, gombolyítani jó nagy szívás.
Szaki Dani a fonalgombolyítómhoz IS sokkal jobban ért, mint én, (meg titokban élvezi, hogy játszhat vele), szóval egy ideje önként jelentkezik, ha át kell gombolyítani egy motringot. Szerintem a Rios után erről le fog szokni, ugyanis csak azért nem hajította ki az egészet a francba, mert megmondtam neki, hogy mennyibe került.

A macerás kezelhetőség után a fonallal egyébként nagyon klassz dolgozni. Finom, puha, kellemes tapintású, a színe (Teal Feather) mesebeli, nem csúszik, nem szakad, nincs tele csomóval, nem tekeredik, mindent tud, amire az ember vágyik, éppcsak meg nem köti magát.

Viszont nem igazán lehet rá azt mondani, hogy worsted vastagság, nekem ez ránézésre simán DK-kategóriának tűnne. 3,5 - 4 mm-es tűvel legszebb a kötésképem. Elsőre 4,5-össel kötöttem próbát, de hiába stimmelt úgy nagyjából a szemszám, egész egyszerűen ronda lett, vagyis mondjuk inkább úgy, hogy nekem nem tetszett. Egyenletesebb, valamivel tömörebb felületet szerettem volna látni, ezért kisebb tűméretre váltottam, és azzal már elégedett voltam.

Ebből adódóan a sapkám nemcsak szűkebb lett, hanem valamivel rövidebb is, tehát nem tud olyan szépen lelógni a vége, mint a rendes törpesapkáknak. De nem is fejrecuppanós, valahol ott a kettő között tartózkodik.

Mióta elkészült, legszívesebben benne is aludnék :-)
Fonal: Malabrigo Yarn Rios
Tű: 3,5 és 4 mm
Fotó: Baranyi Judit