2016. január 31., vasárnap

Sapka sapka hátán

Iszonyú, hogy milyen régóta nem blogoltam semmit. Nem mintha nem kötnék egyébként, csak a saját ujjatlan kesztyűmet például még nem sikerült befejeznem, mert közben teszteltem egy sapkát Kutas-Keresztes Áginak, azt meg addig - gondolom-, nem illik mutogatni, míg a minta meg nem jelent.

Tiszta szerencse, hogy Anna kolléganőm is kért tőlem egy kötött sapkát, amit most hétvégén pikkpakk össze is dobtam. Drops Nepallal gyorsan megy a munka, de sapkát csak azok készítsenek belőle, akik biztos, hogy nem érzékenyek a gyapjúra, mert ez a fonal nem pihepuha. Feltétlenül ki kell próbálni a fonalboltban, hogy milyen érintése van, és akit szúr, inkább csak olyasmit kössön belőle, amit nem a puszta bőrén visel. Jó, a sapka és a fejünk között is ott a hajunk, de értitek, mire gondolok :-)

A Twist and Slouchban az a csalás, hogy első ránézésre úgy néz ki, mintha a passzérésze csupa-csupa csavarásból állna, de közben meg nem, mert igazából egy sincs - vagyis ezek csak trükkös "látszatcsavarások", ezért aztán tényleg lehet vele hasítani. A felsőrész meg harisnyakötés, 26 cm-nél 3 menetben elfogyasztva, jó buggyos szatyorsapka. Valahogy a legtöbb mindenki ezt a fazont kedveli.

Itt én vagyok a bemutatóember, holnap meg átadom Annának, és meglátom, hagyja-e magát lefényképezni. Ha igen, hozok majd új fotókat, ha meg nem, akkor mindegy, az én fejemet már megszoktátok :-D
Minta: Twist and Slouch (ingyenes)
Fonal: Drops Nepal
Tű: 4 és 4, 5 mm

2016. január 14., csütörtök

Iszonyúan Vastag Fonal

Phildar Phil Express, és 20 dkg 60 méter volt belőle.
Karonkötéshez tökéletes választás, még két szálat összefogva is kényelmes vele a munka.
Ámde a 12,75-ös körkötőtű, hát az büntet :-D Konkrétan marokra kellett fogni, hogy ne törje ki a csuklómat.
Cserébe viszont garantált a gyors és látványos eredmény.

A fonal színe alapján mindenki biztosra veheti, hogy ezt a szettet se magamnak készítettem :-)

Melindával a főiskoláról ismerjük egymást, és mivel ugye nem tartom a hobbimat olyan túlzottan nagy titokban, egyszer csak megkérdezte, kaphatna-e egy ilyen garnitúrát. Én meg pont ráértem.

Postázás előtt természetesen fényképezkedtünk. A képeket szokás szerint Baranyi Judit kolléganőm készítette, ismét jól szórakoztunk, gondolom, nálunk jobban már csak a Klauzál utca járókelői.


Okosan nézekÁpol és eltakar


A sapka egyébként még nagyon vizes volt, ezért nincs is róla sok kép


Az öreg halász


Na és a végére egy igazi bónusztrekk :-D2016. január 10., vasárnap

"Sea Cucumber" lábmelegítő

Ijesztően rút kiskacsának látszott, mielőtt helyrerángattam. Tényleg mint egy visszataszító tengeri uborka:


Azt továbbra se állítom, hogy gyönyörű hattyú lett belőle de mindenesetre legalábbis egy pofás lábszármelegítő. Fonal: Drops Alpaca
Tű: 3,5

Tanulságok: 
- Alpacát a továbbiakban még akkor SE kötök 3,5-ös tűvel, ha egyébként stimmel a szemszám, mert nagyon laza
- ez a fonal ehhez a mintához NEM való
- nem urbánus legenda, hanem valóban lehetséges a kettőt egyszerre kötni, és tényleg nem köti őket össze az ember, ha odafigyel
- a fényképezőgépem nem ismeri a sötétbordót

A fentiek értelmében tehát más vastagságú, más szerkezetű és más színű fonalból kellett volna kötnöm, de amúgy minden a legteljesebb rendben van vele. 

2016. január 8., péntek

Kisokos lábszármelegítőkhöz

Verocska kérdezte, hogy szerintem a kötött lábszármelegítőt hogyan lehet hordani, ehhez készítettem az alábbi összeállítást. Azért tudjatok róla, hogy a divattal foglalkozó internetes oldalak szerint a lábszármelegítő már akkor is ciki volt, amikor én úgy nagyjából három téllel ezelőtt összedobtam a sajátomat.  Én meg ezzel már akkor is pont ugyanannyit foglalkoztam, mint most.

Érdekes, hogy valamiért többet nem kötöttem azóta, pedig az akkor készült fekete levélmintás lábszármelegítőmet szanaszéjjel hordom. (Na de majd most, ugye, kedves Stephen West :-D )

Mutatok gyorsan néhány fényképet, amiket összeböngésztem a témához, mindegyik a Pinterestről származik.

De először is íme az enyém, trampli kis Martens-csizmácskával a hóban. A mintájából nem sok látszik, de az nyilvánvaló, hogy VAN :-)Amikor kész lett, azonnal a napi outfitem alapdarabjává vált, mivel gyakorlatilag még aznap estem egy akkorát, hogy elrepedt a bokám. Az egyhetes fekvőgipszet ugyan megúsztam, és járógipszet se kaptam, de két hónapig bokarögzítőt kellett hordanom. Emiatt természetesen a cipőim közül is kb egy vagy két párat tudtam felvenni.  Ősszel és télen én legszívesebben szoknyát hordok harisnyanadrággal, és akkoriban különösen jól jött, hogy a ronda fehér műanyag bokarögzítőt valamivel el tudtam takarni.

Szoknyában tornacsukával persze nyilván nem voltam túl elegáns, de nemigen volt sok más választásom.


Amikor már visszatérhettem a normális cuccaimhoz, sokkal jobban szerettem inkább bakanccsal hordani.


Persze bokacsizmához is teljesen jó.


Meg magassarkú félcipőhöz, ilyesmi félmagas szárúhoz. De én mondjuk inkább kívül hordom, hogy rálógjon.
Lapossarkú fűzőssel szintén jól működik, főleg, ha legalább félmagas a szára.


Sőt nekem még ez a verzió is belefér, ha a munkahelyemen benti cipőre váltok, akkor elő szoktam fordulni így a folyosón. 

+1: Ki nem hagynám a sorból a korcsolyát :-)Nagyjából ennyi. Én nadrághoz nem veszem fel, mert csak bő, egyenes vagy trapézszabású farmert hordok, ahhoz meg minek. Bár ha nagyon fáznék, és mindenképp kéne térdig egy pluszréteg a nadrág alá, végül is miért ne. Szűkszárú nacikhoz meg ugyanúgy mehet az összes fenti kombináció, mint ahogy szoknyához is.


2016. január 3., vasárnap

Mustársárga kötött garnitúra

Amikor Luca a Tölgy paletta inspirációs bejegyzésénél azt írta, hogy még akár ő is szívesen hordana egy ilyen sapka-nyakmelegítő garnitúrát,arra gondoltam, hogy hát ezen könnyen segíthetünk.

Hogy tényleg mennyire könnyen, az akkor derült ki, amikor nem sokkal később Kati, a Fonalbolt házigazdája újfajta fonalat ajánlott a Facebookon, méghozzá a vastag, meleg, finom puha Bostont. Tulajdonképpen pontosan ugyanilyen mustársága is szerepelt a kínálatban, villámsebesen le is csaptam egy hat gombolyagból álló csomagra. Éppen a megfelelő pillanatban jött :-)

Persze a Boston valamivel azért vékonyabb, mint az, amit a képen látható modellhez használtak, de azért elég hasonló darabokat sikerült készítenem.

Naná, hogy fel is próbáltam, főként azért, hogy tudjunk róla vadászni egy-két képet, amit aztán gyorsan-gyorsan feltölthetek ide mutogatni... meg persze azért, mert tulajdonképpen nekem is nagyon tetszett, szóval előfordulhat, hogy egyszer még magamnak is összedobok egy ilyen szettet. A Bostonnal tényleg villámsebesen halad a munka, ráadásul van belőle türkizkék is, meg pink, szóval csak tudjak választani :-D

Luca is fog majd róla képet küldeni elvileg, szóval akkor majd rajta is megmutatom :-)

Minta: Neon Jungle Hat és Neon Jungle Cowl, ingyenes mindkettő
Fonal: Schachenmayr Boston
Tű: 5 mm a sapkához, 6 mm a nyakmelegítőhöz

Ja, kérem, és a Colortrend játékhoz is tök jó, az még úgyis megy egészen februárig :-D Bár most lehet, hogy inkább összeférhetetlen vagyok :-D